Suomalaisten kolme geenikomponenttia

sungir.oezzi.siberia800.png

Kolmesta dominoivasta geneettisestä alkuperästä puhuminenkin on jo kokonaiskuvan karkeistamista, mutta päästäksemme tarkastelun alkuun, hahmotamme suomalaisten ja eräiden muiden kansojen geenit 1.) pohjoiseen metsästäjä-keräilijöiden , 2. eteläisten maanviljelijöiden, ja 3. itäiseen aasialaisperimään. 

  1.  Pohjoisiksi metsästäjiksi katsomme viimeistään mesoliittisella kaudella Pohjois-Euroopassa olleet väestöt.
  2. Maanviljely-elinkeinon tiedetään nykyisin tulleen Eurooppaan pääosin Anatolian, Kyproksen ja Kaukasuksen kautta. Tässä tarkastelussa ei eritellä kaukaisialaista ja välimerellistä geeniainesta.
  3. Itäistä tai siperialaista geenistöä on tullut Fennoskandiaan ainakin Kuollan niemimaan kautta (grafiikassa: BOO), ja Uralin yli mm. Seima-Turbino -pronssikauppaverkoston ja eräiden Uralin ylittäneiden kulttuuriryhmien kautta.

Nykyisen, tai aivan äskeisen, käsityksen mukaan nykyeurooppalaisten geenit ovat peräisin 1. paleoliittisesta, 2. neoliittisesta (maanviljelys-), ja 3. nomadisesta (indoeurooppalaisesta) migraatiosta. Käsitystä on jouduttu tarkistamaan Koillis-Euroopan kansojen -mm. suomalaisten- osalta: Meillä on tietty osuus itäisiä geenejä.

Tutkija Jaakko Häkkisen laatima grafiikka perustuu nykytietoihin, ja kuvaa em. geenikomponenttien osuutta tarkastelluilla väestöillä.

JASKA.FIG1.604transparent.png

JASKA.FUG2604transparent.png

Kiitämme Jaakko Häkkistä erinomaisen havainnollisesta grafiikasta!

http://www.elisanet.fi/alkupera/LevanluhtaAdmixture3.png

Grafiikan ”BOO” viittaa Bolshoi Olenie Ostrovin saaren kalmiston näytteisiin, n. 30 km Murmanskista itään.

Suosittelemme tutustumista J.Häkkisen Puolikuivaan alkuperäsivustoon

Seuraavassa oma kuvituksemme em. geenikomplekstien tulosta Eurooppaan:

EURAASIA4MIGtransparent

Kartan nomadinen migraatio viittaa indoeurooppalaisten invaasioon 3500 BC. Geenikartassa Srubnaja (Srubna culture, Timber grave, Hirsihautakulttuuri: indoerooppalainen kieli, 1800-1200 BC.) edustaa mainittuja arokulttuureja, jotka -kuten grafiikka näyttää- olivat geenistöltään pohjoisten metsästäjien (paleoliittisten/mesoliittisten eurooppalaisten) ja eteläisten maaanviljelijöiden sekoitusta. Kun heidän asuinalueensa ulottui Djeprin itärannalta Uralin eteläpuolisille aroille, ei ole odottamatonta, että heissä on pieni osuus siperiaa.

srubnaya.vaaka.transparent

Vain viidessä Srubnajan 11:sta näytteestä esiintyy itä-aasialainen tekijä, mutta kaikissa on eurooppalaista maanviljelijää. Pohjoinen metsästäjä kuitenkin dominoi vahvasti, -kuten myös varhemman IE-kielisen kulttuurun Samaran aineistoa. Tämä tukee käsitystä, että Uralin itäpuolisetkin arot asutettiin jääkauden jälkeen Euroopasta käsin.

Samara-näytteet ovat vailla eurooppalaista maanviljelyskulttuuriin liitettyä geenistöä, mikä taas vahvistaa sen tulleen joko Maikopin tai Tripolje-Cucutenin kautta. Vaikutus ei ulottunut eteläuralilaiseen Samaraan. Srubnaja ao. kartassa: Hirsihautakulttuuri, SRBN-kalmistot.

sarsa_tomitsa750

Kuva eurooppalaisen geenipoolin muodostumisesta on muuttunut nopeasti 2000-luvulla. Arvostetun Nature Magazinen julkaistua v.2014 artikkelinsa eurooppalaisten kolmesta geneettisestä alkuperästä, tiedetoimittajat ryntäsivät riemusta kiljuen selittämään meidän olevan peräisin metsästäjistä, maanviljelijöistä ja paimentolaisista (kartassa yllä), mikä kuva on saatu pikälti YDNA:n haploryhmiä (isälinjoja) tarkastelemalla. Pian huomattiin, ettei koilliseen Eurooppaan tämä uusi ”iso kuva” oikein istu: Täällä on siperialaista ainesta ja Naturen visioon sopimatonta N-haploryhmää (kartassa arktinen migraatio).

Autosomaalisten geenien (kaikki muu geeniaines, kuin sukupuolta määrittelevä) tarkastelu (Häkkisen grafiikassa) osoittaa Naturen suosituksi tekemässä näkemyksessä varsin keskeisen nomadi-migraation (indoeurooppalaisten) tuoneenkin vain kahteen muuhun mainittuun geenikompleksiin kuuluvaa ja hiukkasen siperialaista ainesta.

”Moderni” populaari yleiskuva eurooppalaisten alkuperästä (Nature Magazine, etc.) on siis jo murtunut miltei tuoreeltaan: Kolmen keskeisen migraation lisäksi on kuvaan tullut neljäntenä Koillis-Euroopan siperialais-itäaasialainen komponentti, ja indoeurooppalainen nomadi-migraatio onkin -YDNA-linjojen osuuksista huolimatta- tuonut vain kahden aiemman migraation aineista toista kertaa, tai peräti takaisin Eurooppaan. Metsästäjä-maanviljelijä-paimentolainen -kaava tullee kuitenkin hallitsemaan yleissivistystä vielä hyvin pitkään. di-gold

Nature syyskuu 2014: Ancient human genomes suggest three ancestral populations for present-day Europeans


Jätä kommentti