Ei ollutkaan Allahin nimeä ”viikinkiajan” Birkan tekstiililöydössä.

birka-allah800

Äskettäin näkyvästi uutisoitu islamilaisen kalligrafian löytyminen varhaiskeskiajan ruotsalaisesta tekstiilijäänteestä on osoittautunut virhetulkinnaksi, -ja poliittisesti korrektiksi mediavedätykseksi. Kuten niin moni suomalainenkin, Upsalan yliopiston tutkija on nähnyt aineistossaan sitä mitä tietää virkoja täyttävien ja apurahoista päättävien haluavan kuulla.

Kun tieto ja vallankäyttö törmäävät, tieto on usein se jonka käy huonosti. Olemme aiemmin mm. raportoineet, kuinka Äänisjärven seudun kivikautisesta kalmistosta löydettyjä kalloja ”rekonstruoitiin” mongolidisiksi todistamaan, että suomalais-ugrilaiset ovat Aasiasta. Tieteessä sattuu ja tapahtuu.

Kyseenalaisesti tulkittu löytö on pala kudottua nauhaa, jossa on havaittavissa geometrista koristelua. Löytö on tehty Mälar-järven Björkössä, jossa sijaitsi noin tuhat vuotta sitten Birkan kauppa- ja käsityökeskus. Birka sijaitsi esihistoriallisten kauppateiden solmukohdassa: Sinne pääsi siihen aikaan helposti Itämereltä, ja sisävesireittejä myöten sinne kertyi Keski-Ruotsin takamaiden tuotteita.

Yleisissä mieluvissa Birka liitetään ”viikinkeihin”, vaikka kaupungin olemassaolon aikana tuota sanaa ei niinkään käytetty. Tärkein ”viikinkiajan” kirjallinen lähde, 1200-luvulla kirjoittanut islantilainen pappi Snorri Sturlusson, mainitsee Eddassaan ”viikingit” vain kaksi kertaa. Birkassa kävivät kauppaa mm. Gotlannin hyvin aktiiviset merenkulkijat ja ”idäntien” asukkaat suomalaiset, virolaiset, baltit, slaavit ja Venäjälle asettuneet skandinaavit.

Birkasta on löydetty runsaasti kolikkoja, jotka on lyöty silloisessa Bagdadin kalifaatissa, Persiassa tai muualla Lähi-Idässä. Kulttuurinvaihtoa on siis ollut, ja säilynyt esineistö todistaa sen. Nyt julkisuudessa olleessa nauhan ornamentin tekstiksi tulkitsemisessa on kuitenkin kysymys jostakin muusta.

Että Koillis-Euroopan asukkaat käyttivät kirjoitusta kommunikoidessaan arabien tai islamilaisen maailman kanssa, sen mainitsee ainakin historioitsija ja maailmanmatkaajia Ibn Fadlan, joka osallistui Bagdadin kalifin diplomaattiseen valtuuskuntaan, joka matkusti vuonna 921 Volgan varrella sijaitsevan Bolgarin hallitsijan luokse. Bolgar oli islamilainen valtio, joka kontrolloi tuolloin Venäjän vesireittien ja Keski-Aasian karavaaniteiden välistä liikennesolmua.

Ollessaan Bolgarin hovissa Ibn Fadlan todisti hallitsijan ja ves-kansan (vepsäläisten) vaihtaneen kirjeitä keskenään. Fadlan ei mainitse mitä kirjoitustapaa on käytetty, mistä voi päätellä että se oli hänen kirjansa lukijoille tuttu: Arabialainen aakkosto. Muita mahdollisia ovat syrjäänien persialais-vaikutteinen Anburgai-kirjaimisto tai erilaiset Itä- ja Pohjois-Euroopassa käytetyt ”riimut”, joita oli mm. unkarilaisilla, turkkilais-kansoilla ja germaaneilla.

Upsalan yliopiston tutkija Annika Larsson siis tulkitsi erään Birkan jäännöksistä löydetyn tekstiilikatkelman sisältävän tyylitelyä arabialaista kirjoitusta, joissa mainitaan Allahin nimi. Arabialainen teksti ei sinällään olisi suuri yllätys, koska Pohjois-Venäjällä tai Fennoskandiassa olisi tuohon aikaan ollut mahdollista kopioida arabiaa ainakin kolikoista. Media tarttui Larssonin tulkintaan kuin mehiläiset hunajaan, missä kiireessä kritiikki taisi unohtua?

birkaa-allah500
birka3

Pelkistetty suorakulmaisia muotoja käyttävä ornamentiikka, jollaista po. Björköön löytökin edustaa, omaa juuria kuitukudonnaisiakin vanhempaan vaatteiden koristeluun. Se esiintyy mm. Siperian kansojen #nahkamosaiikeissa, mm. samojedeilla, ja kudotuissa vaatteissa vähintään Länsi-Siperiasta Baltiaan ja Balkanille. Nykyaikaan asti jatkuva kansanomaisten kudonnaisten traditio koko tuolla alueella, myös Suomessa, on säilyttänyt runsaasti arkaaisia elementtejä. Birkalais-tekstiilillä on siis viitekehys tunnetuissa kultuuri-ilmiöissä ilman Allahiakin. Miksi sitten tämä hypetys tyhjästä?

pirtanauhat800445

Ruotsalaisessa ja yleensäkin länsimaisessa julkisuudenhallinnassa on näkyvissä vahva tendenssi väärentää historiaa, häivyttää epätrendikkäitä tosiasioita ja lisätä sekaan nykypropandaan sopivaa hömppää. Islamin liittäminen ruotsalaisten menneisyyteen ei voi olla sattumaa, vaan sillä pyritään johonkin?

”Kuka kontrolloi menneisyyttä, hallitsee myös tulevaisuutta.”

Lause on tuttu, mutta pinnallisesti ymmärretty:

  • #Historiankuvaa säätämällä muokataan nykyajassa elävien ihmisten identiteettiä.
  • Heikentämällä ruotsalaisten/suomalaisten tietoisuutta omasta etnisestä t. kansallisesta jatkuvuudestaan vahingoitetaan heidän henkistä itsepuolustustaan vieraita vaikutteita vastaan.
  • Historiankäsityksen sumentaminen on siis henkistä kansanmurhaa.

birka-mulder

Islamin liittäminen ylimainostettuun ”viikinkiaikaan” koki takaiskun, kun Larssonin julkaisu luettiin Austinin yliopistossa Texasissa. Professori Stephennie Mulder joutui toteamaan nauhaornamentin tulkinnan hätäiseksi ja ylidramatisoiduksi: Sen tyyppinen kalligrafia, Kufic, johon Larsson rinnastaa nauhan kuvioinnin, tuli islamilaisessa maailmassa käyttöön vasta 500 vuotta Birkan kauppakaupungin katoamisen jälkeen.

P.S.
Larssonin hypetykseensä käyttämän tekstiilikatkelman, #Birka III:n, kuvionnista hän oli valinnut ideologiseen ja urakehitykselliseen kontekstiinsa sopivimman, joskin fiktiivisen, Allahin. Häneltä jäi huomaamatta kokonaan paljon selkeämpi teema: Kaksois-hakaristi! Muinaiset ruotsalaiset eivät olleetkaan #monikulttuurisia vaan #natseja!? di-gold

https://news.artnet.com/art-world/art-historian-debunks-viking-story-1120607#.Wej9zankOEo.twitter

 

http://www.friatider.se/allah-p-birka-var-fake-news

https://allmogen.org/allah-vikingatida-tygband-birka/

https://stringgeek.blogspot.fi/2017/10/viking-age-tablet-weaving-kufic-or-not.html?m=1

 


One thought on “Ei ollutkaan Allahin nimeä ”viikinkiajan” Birkan tekstiililöydössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s