Marae-rakennetta ja muinaista kivettyä tietä tutkitaan Rarotongalla Cookin saarilla

cook-islans-rarotonga800450

Polynesialaisten ja mikronesialaisten omaperäiset kivirakennukset ovat hyvin vähän tunnettuja arkeologien piirin ulkopuolella, eivätkä ne kuuluu populääriin menneisyyskuvaan. Ne mainitaan joskus erilaisten höpsötysten yhteydessä, joissa rakennellaan ”Atlantiksia” milloin mihinkin. Nyt, modernin maantien siirryttyä osin uuteen paikkaan vanhalta tielinjalta, Rarotongan saaren muinaista tienrakennusta, Ara Metuan pyhää tietä, on päästy tutkimaan, -ja se onkin varsin ihmeellinen.

Ennen modernia siirtomaahallintoa vallitsi Oceaniassa yleisen käsityksen mukaan jonkinlainen heimo-systeemi, joka ei pystynyt nykyaikaisten hallintojen tavanomaisiin tehtäviin, vaan oli joidenkin ”Big Man”-hahmojen kaoottista vallankäyttöä. Tämäntapaisia höpinöitä on esitetty jopa tieteen nimissä, -voitteko kuvitella! Todellisuus on paljastumassa aivan toisenlaiseksi.

Siirtomaavallat joutuivat Oceaniassa, Tyynenmeren saarilla, kohtaamaan jo hajoamassa tai sekasortoisessa tilassa olevia yhteisöjä, jotka olivat jo globaalin talousverkoston turmiollisen vaikutksen alaisia. Kansainvälinen kauppa ja taloudellinen hyödyntäminen oli tunkeutunut näille saarille tuhojaan tehden, ja eurooppalaiset valtiot, Englanti, Ranska, Saksa ja USA perustelivat moraalisella velvollisuudella suojattomia alkuasukkaita kohtaan omia itsekkäitäkin pyrkimyksiään ottaa saaret kontrolliinsa. Useissa tapauksissa ulkopuolisen vallan tulo oli asukkaille siunaus, muttas joskus ei.

Kun olot oli vakautettu ja hallinnot rakennettu, tieteellinen tutkimus pääsi näille saarille. Saksalainen tutkija löysi mekanismin, jolla suolaton pohjavesi oli päässyt muodostumaan ja säilymään väsateisilla ja auringon paahtamilla atolleilla, ja renkaanmuotoisten saarten syntyprosessikin selvitettiin. Löydettiin myös siihen asti tuntemattomien kulttuurien jättämien rakennusten jäännöksiä, jotka sijoitettiin tietosanakirjojen sivujen reunassa olevissa laatikoissa selostetuiksi, niiden osallistumatta siihen kokonaiskuvaan, jota ihmiskunnan menneisyydestä muotoiltiin. Mm. Pääsiäissaaren, Rapa Nuin, kivipatsaat olivat ”arvoitus”, -eivät paikallisten ihmisten tekemiä samalla tavalla kuin mannermaiden kivinmuistomerkit.

Oceanian kivimonumentteja ei kuitenkaan voitu pyyhkäistä näkymättömiin. Samoan Pulemein kivipyramidi on jopa massaltaan sen verran huomattava. Samoan kulttuurin taantumavaiheessa siitä oli tehty päällikön vallankäytön jonkinlainen tehostin, mutta perimätieto kertoo auringon papeista, jotka harjoittivat siellä menojaan, ja johtivat samoalaista yhteiskuntaa. Nykyisin Kiribatin valtioon kuuluvalla Tarawan saarella muistetaan Samoalta tullut auringon heimo, joka muistitiedon mukaan valloitti Tarawan verettömästi, koska tapaoikeus kielsi ”pyhään heimoon kuuluvia sotimasta keskenään”. Episodi samoalaista Tarawalla saattaa liittyä Samoan yhteiskunnalliseen häiriöön, joka johti mm. Pulemeissa harjoitetun kultin romahtamiseen, ja sen ydinjoukon pakenemiseen muille saarille.

Kaikkialla Polynesiassa tunnetaan Marae-rakenteet:  Yleensä nelikulmaiset kivillä reunustetut ja usein huolellisesti kivetyt tasanteet, joita on käytetty julkisiin toimituksiin. Joskus nämä ovat moniportaisia, ja Tahitilla ainakin yksi marae oli saavuttanut porraspyramidin muodon. Maraeilla on puhuttu, laulettu ja tanssittu, ja niiden ympärillä on juhlittu. Nämä tilaisuudet ovat olleet, paitsi ajanvietettä ja uskonnollisia kokoontumisia, myös hallinnollisia tapahtumia. Oceanilaiset yhteiskunnat, jotka myöhemmässä vaiheessa olivat korostetun päällikkövaltaisia, olivat ilman toimeenpanokoneistoa. Siksi päälliköiden, joiden arvovalta on eristyneimmillä saarilla yhä hyvin korkealla, oli teetettävä päätökset julkisissa kokouksissa, joissa eurooppalaisten huomioitsijoiden mukaan puhuttiin, puhuttiin ja puhuttiin.

Kokoukset ja päätöksenteot tapahtuivat useimmiten Manaeba-nimityksellä tunnetuissa rakennuksissa, joissa oli katto ja sää-olojen niin vaatiessa seinätkin. Saksan uusia siirtomaita kotiyleisölle 1800-luvulla esitelleet kirjoittajat käyttivät manaeboista kotimaista nimitystä: Rathaus, raatihuone. Sitä ne olivatkin. Manaeboissa istuttiin suvun ja arvojärjestyksen määräämillä paikoilla, mutta niissä pidettyihin kokouksiin osallistuivat periaatteessa kaikki, vaikka yhteiskunta ei ollut silloinkaan tasa-arvoinen. Päällikkö tai kuningas saattoi menestyksellä käskeä alamaisiaan toteuttamaan vain maneba-istunnoissa hyväksyttyjä päätöksiä. Muu käyttäytyminen olisi vienyt häneltä arvovallan, mihin oikeastaan hänen asemansa perustuikin.

Muinais-oceanialainen yhteisö oli siis ”alkukantainen”, mutta hyvin järjestetty. Se pystyi toteuttamaan suuriakin yhteisiä töitä, joihin osallistumiseen ”alamaiset” motivoi sekä se, että he olivat osallisia näihin päätöksiin ja vahva tapakulttuuri, myös uskonnolliset seikat. Mainitsimme jo Samoalle ja Tahitille rakennetut auringon pyramidit ja marae-rakenteet miltei kaikilla saarilla. Rarotongalla tutkitaan nyt muinaista kivettyä tietä.

Muinaistie on tehty näyttävästi. Tähän mennessä tutkittu osuus on ollut päällystetty valikoiduilla kivillä: Valkealla korallikalkilla ja mustalla basaltilla. Jo tämän perusteella voidaan päätellä tekijöillä olleen sekä yhtenäinen suunnitelma, että työnjohto joka on sitä toteuttanut. Tien olemassaolo on toki palvellut myös kylien käytännöllisiä tarpeita, mutta näyttävyyteen pyrkiminen kertoo toisestakin funktiosta: Käytöstä juhlallisuuksiin ja saarelaisten yhteisen identiteetin ja ryhmäylpeyden vahvistamiseen.

Rarotongan pyhä tie on jäänyt modernimpien väylien alle, ja osin tuhoutunut, mutta tielinjan siirtämisen jälkeen osaa tiestä on nyt päästy tutkimaan ja säilyttämään. Tutkimustöiden yhteydessä Tupapassa Rarotongalla on jo löydetty Ara Metua-tiekompleksiin liittyvä Papae, kulttipaikka. Arkeologi Jane Downesin mukaan Ari Rangin paepae, basaltti-kivetty tasanne, olisi voitu rakentaa marae-rakennuksen aikana 1300- ja 1400-luvuilla.

Ara Metua tai Toin suuri tieTe Ara Nui O Toi, on yksi Polynesian suurimmista tunnetuista monumenteista. Alunperin se ulottui Rarotongan ympäri, ja yhdisti useita marae-kokoontumispaikkoja. Nykyaikainen liikenne käytti Ara Metuaa 1980-luvulle saakka, kunnes uusi tie rakennettiin nykyiselle paikalleen.  Toisin paikoin nykyaikaisen tien ylläpito on hävittänyt vanhat rakenteet, joita nykyajan saarelaiset eivät ole osanneet tunnistaa. Arkeologit vetoavatkin saaren asukkaisiin vanhojen tiehen liittyvien muistitietojen ja valokuvien keräämiseksi.

Professori Richards vetoaa kaikkiin paikallisiin asukkaisiin, joilla voi olla vanhoja kuvia Te Ara Metuasta ottamaan yhteyttä tutkijoihin, koska he haluavat selvittää mahdollisimman paljon niistä tien osista, jotka olivat näkyvissä viime vuosisadalla ennen niiden tuhoamista.

Professori Colin Richards Skotlannin Highlandsin and Islandsin yliopistosta kertoo, että tutkimushankkeen rahoitusta on jatkettu vielä kolmen vuoden ajan. Skotit ja ryhmä Bournemouthin yliopistosta Englannista ovat tutkineet viime viikolla osan Ara Metuan lähellä sijaitsevaa Arai Te Tonga maraea. Työryhmät ovat myös jäljittäneet Canterburyn museon arkeologien 1960-luvulla kartoittamia kivirakenteita, joista osa on tuhoutunut ja osa mahdollisesti säilynyt modernien tienpäällysteiden alla.

Ara Metuan kartoittamisella ja löytöjen saattamisella yleisön nähtäviksi Rarotongalla on merkitystä Cookin saariston nykyasukkaiden identiteetille ja itsetunnollekin, -ja ne saattavat jopa olla avuksi nykyviranomaisille rikollisuuden ja häiriökäyttäytymisen torjunnassa ennaltaehkäisevänä tekijänä: Ihmiset, jotka tietävät keitä ovat ja ovat ylpeitä kansansa menneisyydestä, yleensä rikkovat lakia vähemmän kuin identiteettinsä ja itsetuntonsa kadottaneet. di-gold

Asiasta kertoi: Cook Islands News 13.06.2019.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s