Pakanallinen menhir vartioi kirkkoa Guernseyn saarella

guernsey.female.menhir750.png

Neoliittisen kivikauden guernseylaiset, gallialaiset, roomalais-ajan ihmiset, -ja nykyiset brittiläiset asukkaat, ovat keskeytyksettä kunnioittaneet kivipaatta, joka on kuulunut heidän kylänsä maisemaan ikimuistoisesti. Naishahmoinen ”isoäiti” seisoo kirkon portilla, vartioiden sitä, ja patsaan yhteys naiselliseen hedelmällisyyteen on nykyajan saarelaistenkin tiedossa: Avioparit kukittavat sen hääpäivänään.

Saint Martinin kirkko kuuluu niihin vanhojen keskieurooppalaisten kirkkojen pitkään sarjaan, joiden esineistöön kuuluu esikristillistä alkuperää oleva kuva tai veistos. La Gran’mère du Chimquière, Chimquiéren isoäiti, on seissyt kirkon paikalla, nyt sen portilla kirkkoa vartioiden ja tulijat tervetulleiksi toivottaen, 4000 vuotta. Uskonto, asukkaiden puhuma kieli ja valtiollinen valta ovat vaihtuneet usean kerran, mutta patsas pysyy. Patsas lienee saanut nykyisen muotonsa viimeistään kelttiläisellä kaudella.

saarnaaja100.png1600-luvulla eräs kirkkoherra yritti suvaitsemattomuuden kiihkossaan tuhota patsaan, ja sai sen katkaistua. Seurakuntalaisten jyrkkä reaktio pysäytti tuhotyön, ja ”isoäiti” jäi paikalleen. Jälki vandalismista näkyy yhä patsaassa.

St Martinin kirkossa vihittävillä pariskunnilla on yhä tapana kukittaa ”isoäiti” tai jättää sille kolikoita. Patsas esittää tutkijoiden mukaan muinaista äiti-jumaluutta tai suurta jumalatarta.  Guernseyn saarella, jolla kristinusko vakiintui jo 6. vuosisadalla jKr., on muitakin neoliittisia muistomerkkejä.  di-gold

 

https://thejournalofantiquities.com/category/statue-menhir-st-martins-guernsey/

Toinen feminiininen menhir guernseyläisellä kirkkomaalla, neoliittinen.

St Martinin kirkko ja menhir:
guernsey.0000.JPG
gyernsey.menhir.kirkonportti750.png

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s