Roturealistit: Sam Harris, Neil Degrasse Tyson – ateistit, skeptikot, antiteistit.

4horsemen000

Vieraileva kirjoittaja Susanna Kaukinen esittelee neljä mielenkiintoista ajattelijaa:

Olenpa tässä katsellut mm. Sam Harrisia ja Gad Saadia viime aikoina. On ilmeistä, että Sam Harris tietää totuuden rotujen välisistä eroista mm. älykkyyden suhteen. Eräässä videossa hän maanittelee Neil Degrass Tysonia mukaansa puhumaan aiheesta, peläten ettei osaa esitellä asiaa tavalla, joka ei johtaisi suuriin vaikeuksiin.

Harrishan on wanhan koulun kovan linjan ateistien suurpaavi. Kovin neljästä maailmanlopun ratsastajasta oli Christopher Hitchens. Chris lähti autuaimmille metsästysmaille, Dawkins alkaa olla wanha ja sama lienee myös toisen pehmeämmän kaverin, Daniel Dennetin laita. Harris sen sijaan tuntuu vieläkin olevan terässä ja menevän eteenpäin skeptikkona. Nostan jätkälle kaikista hänen heikkouksistaan huolimatta hattua.

Harris kiertää rotukysymystä kuin kissa kuumaa puuroa. Toisessa haastattelussa hän sanoi, että ”on olemassa tietoa, jota ei ehkä kannata tavoitella”, kun puhe kääntyi rotukysymyksiin. On sivistyneelle ilmeistä, mitä tämä tarkoittaa. Harris tietää, muttei tiedä miten helvetissä ottaisi asian puheeksi joutumatta jälleen yhdelle yhteiskunnalliselle ampumaradalle. Kyse taisi olla tästä videosta:

Heitän tähän väliin vielä pari videota, joista saattaa löytyä vihjeitä siitä, että Harris on kartalla, mutta joita en jaksa nyt itse ronata alusta loppuun läpi ainakaan ennen tämän kirjoittamista… Tätä katselin ja tässä on vihjeitä, tosin myös Harrisin jänistelyä :
Tässä voi olla lisää, mutten asiaa tiedä, katso itse:
Joka tapauksessa asia on niin, että Harrisin kaltaiset skeptikot, jotka ottivat kauan sitten uskonnon hampaisiinsa ja kävivät sen kimppuun tieteen keinoin välittämättä siitä mikä aikalaismielipide tällaisesta projektista on ovat auttamatta itsensä uhreja, kuten minäkin.

Dawkins-Hitchens-Dennet-Harris -porukka on luonteeltaan sellaista, että lähtökohtaisesti heitä kiinnostaa vain yksi asia yli kaiken: totuus. Asiat on jollakin tavalla ja tieteen tehtävä on selvittää millä tavalla asiat ovat ja helvettiin seuraukset (to hell w/the consequences).

Näin jälkeenpäin ajatellen olisin itsekin voinut toimia varovaisemmin, mutten oikeen omaa n.s. varovaista luuta sielussani, kun aletaan puhumaan siitä mikä on totta. Totuus on minulle ehdoton toteemi.

Asiat joko ovat totta tai eivät ole ja olen joutunut joissakin asioissa parikymmentä vuotta sovittamaan utilitarismia johonkin asiaan voidakseni ottaa asioissa hyödyllisiä kantoja siitä huolimatta, miten asiat todella ovat.

Olen totuuden torvi, olen sitä aina ollut ja tulen sitä varmasti aina olemaan. Neljästä maailmanlopun ratsastajasta kovimmat luut olivat/ovat Hitchens ja Harris. Dennet ja Dawkins ovat pehmeämpiä ja vaikka he kuinka rakastavat totuutta, heillä ei kerta kaikkiaan ole munaa mennä loppuun saakka.

He joustavat niillä metreillä, kun heidän julkisen intellektuellin asemansa vaarantuu liiallisen totuuden kaivelusta. Hitchens ei potenut tätä tautia, muttei elänyt tarpeeksi vanhaksi joutuakseen nykyisten kysymysten äärelle, joissa rotu on taas noussut esiin.

Arvioni mukaan Chris olisi sanonut jotakin egalitaarista – tasa-arvoista – muttei olisi suoraan kieltänyt ihmisrotujen merkittäviä eroja. Iloiseksi yllätyksekseni Sam Harris on kovempi jätkä kuin luulin. Jätin nimittäin nämä jätkät taakseni jo kauan sitten sen takia, että katsoin heidän hirttäytyneen nyky-ajatuksiinsa…

Mutta Sam Harris tietää. Sam ei tiedä miten ottaisi asian puheeksi joutumatta julkisen teloituksen kohteeksi rasistina – antisemitismistä häntä on hieman vaikea syyttää hänen oman taustansa takia – mutta Sam tietää ja sen voi kiistatta lukea rivien välistä.

Ateistien ja skeptikkojen terävin kärki tietää rotujen väliset merkittävät erot ja että niillä on merkittäviä seurauksia. He eivät vain vielä tiedä miten asian voisi pukea sanoiksi joutumatta lahtarin penkille. Tärkeintä on kuitenkin tietää, että he tietävät ja tämä tieto itsessään vahvistaa meidän asemaamme, jotka sanomme asiat suoraan.

Todistusaineisto kasaantuu päivä päivältä ja yhä useammat julkisen auktoriteetit joutuvat suoraan tai kierrellen ja kaarrellen myöntämään asioiden todellisen laidan. di-gold

Alkuperäinen julkaisu 31.12.2016.

 


One thought on “Roturealistit: Sam Harris, Neil Degrasse Tyson – ateistit, skeptikot, antiteistit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s