Zakharovon pyhä lähde kunnostettu Merjanmaalla Venäjällä

merjamaa.kivi800445.png

Kiinnostus vanhoja pakanallisia kulttipaikkoja kohtaan on aktivoitumassa  vanhalla Merjanmaalla. Kostroman Krasnoselskyn oblastissa, Zakharovon ja Malinovajan kylien alueella yhä sijaitseva pyhän kiven, lähteen ja parantavasta vedestään tunnetun lammen yhdistelmä on säilynyt kansan tiedossa kristillisten ja kommunististen vuosisatojen läpi. Nyt paikka on kunnostettu.

Merjalaiset kuuluvat kokonaisuudessaan slaavilaistuneisiin nykyisen Venäjän suomalaisugrilaisiin kansoihin, jotka asuttivat yksin Pohjois-Venäjää kunnes turkkilaisia ja slaavilaisia heimoja alkoi saapua seuduille. Merjalaiset, muromalaiset ja tsuudit muodostivat väliryhmän itämerensuomalaisten (suomalaiset, virolaiset, karjalaiset, vepsäläiset, inkerikot, liiviläiset ja vatjalaiset) ja volgansuomalaisten (mordvalaiset, marit) välillä.

Moskovan seudulla asustelleet merjalaiset ja Äänisjärven eteläpuolen vepsäläiset perivät kulttuurinsa rautakauden Djakovon kulttuurilta, jonka vaikutus ulottui Suomeenkin. Kuulumme siis samaan kulttuurijatkumoon heidän kanssaan.

Zakharovon-Malinovajan pakanallinen kulttipaikka näyttää olleen käytössä myös ortodoksikristillisellä ajalla, -mikä on hyvin tavallista. Kulttipaikka muodostuu pyhänä pidetystä kivestä, sen sivulla olevasta lähteestä ja siitä vetensä saavasta lammesta. Perinteen mukaan lammen vedellä oli tauteja parantava vaikutus, mutta lähteessä kylpeminen vaarallista.

traktorist200.pngNeuvostoaikana, 30 vuotta sitten, paikallinen kommunisti-traktoristi aikoi ottaa haltuunsa pyhän kiven alla tarinan mukaan olevan aarteen, ja nosti traktorinsa kauhalla kiveä. Silloin hän kuuli jonkin epäinhimillisen äänen, -muut eivät sitä kuulleet, ja menetti sekä mielenrauhansa että työkykynsä, ja vietti monia vuosia hoitolaitoksissa.

Vuonna 2012 paikalliset kunnostivat sekä lähteen että lammen poistamalla liian kasvillisuuden, ja korvasivat niiden välisen tukkeutuneen osittain maanalaisen puron putkella. Lähteeseen rakennettiin samantyyppinen arkku, kuin millaisia Suomessakin on ollut niissä lähteissä, joista otetaan käyttövettä.  Toimenpiteen jälkeen vesi lähteessä on kirkastunut. Lammen vesi on maitomaisen sameaa, mitä se perimätiedon mukaan on ollut aina. Kansanperinne kiinnittää huomiota lampien veden erilaisuuteen, ”elävä ja kuollut vesi”.

Lisää tietoa Zakharovon kivestä, lähteestä ja parantavasta lammesta Merjamaa.ru -nettijulkaisussa. di-gold

zakharovo740.png

http://merjamaa.ru/news/zhivaja_i_mjortvaja_voda_merinovskoj_volosti/2012-11-27-671

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s