Bolshoi Olenie Ostrovin Siperia-yhteys ei ollut uutuus

Muinaistutkijoita ja varsinkin geneetikkoja kuohuttanut Pohjois-Norjan ja Lapin väestön Siperia-yhteys on tiedetty jo pidemmänkin aikaa. Siteeraamme kirjoitusta viime vuosituhannelta,  vuodelta 1977, -julkaistu painettuna 1985.

bolshoioleniostrov750transparent

Kahdelta pohjoissuomalaiselta asuinpaikalta, Kemijärven Juujärven Anttilasta ja Vaalan Nimisjärven Sillankorvasta, on löydetty ns. imitoitua tekstiilikeramiikkaa joka nimestään huolimatta ei liity edellä käsiteltyyn tekstiilikeramiikkaan; ajallisesti se kyllä kuuluu tähän yhteyteen. …

Pohjois-Ruotsista ja -Norjasta tätä keramiikkaa on löydetty huomattavasti enemmän kuin Suomesta, mutta sen lähtöalueet ovat kaukana idässä: Siperiassa Lena-joen tienoilla. Carpelan olettaa, että Pohjois-Fennoskandiaan tämä keramiikka on tullut siperialaislähtöisen väestön muuttoliikkeen mukana.

Maahanmuuttajat ovat assimiloituneet alkuperäiseen väestöön, mitä osoittaa mm. paikallisen asbestisekoitteen omaksuminen keramiikan valmistuksessa.  Siperialaisväestön vaelluksen päätepiste olisi ollut Pohjois-Ruotsi ja -Norja, mikä ilmenee paitsi imitoidun tekstiilikeramiikan runsaassa esiintymisessä, myös alueen antropologisessa aineistossa nähtävissä mongolidisissa piirteissä.  Aimo Kehusmaa, s.39-40. koosteessa Faravidin maa, Pohjois-Suomen historia, 1985.

Olemme aiemmin painottaneet, että Keski-Volgalta tullut impulssi, tekstiilikerramiikka, läpäisi Baltian, Suomen ja Pohjois-Ruotsin, ja mursi lopullisesti 4000-luvulta jatkuneen ”keramiikattoman Skandinavian” vanhoillisuuden. Kuollan niemimaalla vallitsi kuitenkin toinen formaatti: Vohvelikeramiikka l. imitoitu tekstiilikeramiikka (Wafer ceramic), ja juuri tämä tyyli valloitti Skandinavian keskusylängön tunturialueen, joka on myös (myöhempi)  saamenkielten alue melko tarkkaan.

Kehusmaa vastaa etukäteen vielä yhteen nyt keskusteluun tulleeseen kysymykseen:

  • Asbestisekoitteen omaksumisen siperialaisvaikutteen saapumisen jälkeiseen Pohjois-kalotin (saamelais)keramiikkaan osoittaa vedenpitävästi, että sitä valmisti siperialais-pohjoisfennoskandialainen hybridiväestö, jolla oli jatkuvuus vanhaan väestöön.

skelleftea.kkeramiikka.transparent

n-euraasia.arktinen.tie750transparent

Johtopäätökset nykysaamelaisten siperialaisuudesta eivät kuitenkaan ole tarpeen, sillä saamelaisilla on riittämiin geenitekijöitä, joita ei saa Siperiasta:

V-740transparent

Kartan ”V” tarkoittaa mtDNA:n haploryhmää l. äitilinjaa, joka näkyy sinnittelevän vielä baskeilla ainoana toisena esiintymistihentymänä Euroopassa.

V-tarkastelu osoittaa nykysaamelaisten geneettisen jatkuvuuden jääkauden lopun Komsa-kultuuriin asti, ja vielä po. migraation lähtöseutuun, Magdalenienin kulttuuriin Ranskassa.

tekstiilikeramiikka33333trannsparent

  1. Imitoitu tekstiilikeramiikka, vohvelikeramiikka (Wafer ceramics), kuten ylemmän kuvan Sörsele.
  2. Tekstiilikeramiikka (Net ware).
  3. Tekstiilikeramiikan varhaisin esiintyminen, lähtöalue.


Kartta ei näytä Kuollan Lovozero-keramiikkaa, joka on rinnastettavissa iminoituun tekstiilikeramiikkaan.

Keramiikan ja metalliteknologian miltei samanaikainen omaksuminen myöhemmällä saamelais-alueella miltei sen koko laajuudessa tukee johtopäätöstä, että nykyisenkaltainen suomalaisugrilaista kieltä puhuva saamelainen etniteetti ilmaantui nyt tarkasteltuna ajankohtana. di-gold

keramiikan_lev700

saamenkielet.kartta740transparent.png

EURAASIA4MIGtransparent

ananjono.kirves.transparent.png
Oliko arktinen pronssikulttuuri neljäs migraatio Eurooppaan?

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s