Kuinka Mafia kukistettiin Sisiliassa.

CAESAREMORI0000TRANS01

Organisoitu rikollisuus on saanut jopa nimensä Sisiliasta: Siellä yhteiskunnan kaikille tasoille verkostoitunutta rikollisuutta nimitetään joko Mafiaksi, tai Cosa Nostraksi. Se on aina ollut ilmiö, jolle ”ei voi mitään”. Mutta yhden kerran on voitu: Benito Mussolinin Sisilian prefektiksi nimittämä eläkkeeltä takaisin virkaan kutsuma Cesare Mori teki sen. Hänen ”rauta-prefektuurinsa” jälkeen organisoitunut rikollisuus pysyi matalana aina jenkkien tuloon asti. Seuraavassa kerromme miksi, ja mitä tämä tieto merkitsee nykyajalle.

Cesare Mori, jonka sukunimi muistuttaa hassusti italian *kuolemaa* merkitsevää sanaa, aloitti sotilasuralla mutta siirtyi sitten poliisiin. Häntä voi luonnehtia uskolliseksi esivallan puolustajaksi, sillä hänen poliittiset intohimonsa -jos niitä oli- kohdistuivat laillisten ja rauhallisten olojen säilyttämiseen kaikilta häiritseviltä tekijöiltä. Morin uran eräs kulminaatiopiste oli toimi Bolognassa, jossa hän kovin ottein piti Benito Mussolinia kannattavat fascisti-huligaanit kurissa.

fasces00001Mori teki sitä mitä laki ja järjestys vaativat, eikä Mussolini ollut tästä hänelle katkera, -eräät muut kyllä olivat. Mussolini ilmeisesti kuuli jo silloin Morista, ja painoi  nimen mieleen. Myöhemmin, Mussolinin ollessa jo valtion johdossa, Sisilian erityisongelmat selvisivät hänelle saarelle tehdyn vierailun aikana.

”Il Ducen” vieraillessa eräässä Sisilian maaseudulle tyypillisessä pikkukaupungissa, Piana degli Grecissa, sen mafiaan kuuluva mielistelevä pormestari järjesti vieraalleen yllätyksen. Mussolinin astuttua kunnantalon parvekkeelle pitämään näillä maaseutukäynneillä tavanomaisen puheensa, piazza hänen edessään oli tyhjä. Lukuunottamatta muutamaa nilkuttavaa rampaa ja virnistelevää mielipuolta. Aukiota ympäröivien rakennusten ikkunaluukut olivat huolellisesti suljettuja, vaikka oli aistittavissa että niiden taakse oli pakkautunut väkeä.

Mussoli ymmärsi välittömästi ja pohjiaan myöten, mitä viestiä hänelle ollaan kertomassa: ”Voit hallita Italiassa, mutta tällä meidän saarellamme hallitsee joku muu.” Mussolini piti puheensa, tavanomaisella intensiteetillään, ja raivollaan. Vieressä virnistelevän mafia-pormestarin olisi kannattanut kuunnella. Mussolini julisti sodan mafialle, ja lupasi näkymättömille kuulijoilleen, että rikollisten valta pyyhitään pois häiritsemästä heidän elämäänsä. Myöhemmin nähtiin, että Mussolini piti lupauksensa, ja pikku pormestari sai mitä tilasi. Roomalaisen liktorin vitsakimpun päätyminen fascismin symboliksi on oikeastaan sattumaa, mutta tällä antiikkisella heraldiikalla olikin sanottavaa Sisilian mafiaverkostoituneille kunnallispäättäjille. Asiasta toiseen, esiintyykö kunnallismafioita jossain lähempänä?

cesare_moriVuonna 1925 saaren prefektinä aloitti Cesare Mori. Mussolini oli briiffannut Moria henkilökohtaisesti:  «Vostra Eccellenza ha carta bianca, l’autorità dello Stato deve essere assolutamente, ripeto assolutamente, ristabilita in Sicilia. Se le leggi attualmente in vigore la ostacoleranno, non costituirà problema, noi faremo nuove leggi». Vapaasti: ”Saat nyt avoimen valtakirjan. Valtion auktoriteetti on ehdottomasti palautettava Sisiliassa. Jos lait ovat tiellä, säädämme uusia lakeja.” Cesare Mori oli oikea mies kuulemaan nuo sanat.

Mori oli Mussolinin valtaannousun jälkeen liittynyt fascistipuolueeseen, ehkä samoilla motiiveilla kuin oli aiemmin fascisteja vastustanutkin. Lailliset ja vakaat olot ovat parasta köyhille ihmisille. Sen Mori tiesi itse varsin hyvin, koettuaan köyhyyttä lapsuudessaan. Mori teki nyt nimensä koko merkityksen selväksi niille sisilialaisille, joiden koko elämäntapa oli sukupolvien ajan keskittynyt työteliäämpien kanssaihmisten ryöstämiseen ja kiristämiseen. Kuolema oli tullut saarelle, mutta se oli erilainen kuolema, kuin katkaistun haulikon laukaus joka tappaa pienviljelijän hänen noustessaan aamulla ruokkimaan kanojaan, kun hän on erehtynyt myymään puutarhansa tuotteet muulle kuin mafian hyväksymälle välittäjälle.

Sisiliaa kaukaa meren takaa hallinneet dynastiat olivat vuosisatoja laiminlyöneet saarta, ja paikalliset suurmaanomistajat, kesäisin aikansa Lontoossa ja Pariisissa viettävät, olivat olleet yhtä vähän kiinnostuneita Sisilian talouden kehittämisestä. Riitti ettei kukaan uhannut varakkaan luokan asemaa, eikä kukaan vaurastunut ilman paikallisen ”kunnallisnyrkin” suostumusta.

Maatiloja olivat usein käytännössä johtaneet erilaiset pehtorit ja päällysmiehet, joilla oli hyvät suhteet näkymättömiin miehiin, joiden kanssa sopien asiat sujuivat. Kun maanviljelijän appelsiinisato lähti kohti kuluttajia, kuorma tuli turvassa perille vain jos samat näkymättömät miehet olivat sille suopeita. Suurin osa mafian tuloista tulikin maataloustuotteiden kaupan kontrolloimisesta. Varsinaisia rosvojakin toki oli: Maaseudun köyhimmät ja epätoivoisimmat saattoivat pudota niin pohjalle, mutta heitä metsästi sekä santarmisto että mafia.

Mafian vallan perusta oli kuitenkin kyky käyttää väkivaltaa rangaistuksetta. Mafian käskemälle murhalle ei löytynyt todistajia, vaikka uhri olisi ammuttu keskelle kylää toriaikana, mutta pian moni muistkin nähneensä poliisin kiinniottamat epäillyt samaan aikaan aivan jossain muualla. Morilla oli tähänkin lääke.

Koska kaikki ei aina sujunut, tai reviireistä oli kiistaa, mafia toteutti murhia säännöllisesti. Näin myös säilyi pelote. Mori hankki pikkuhiljaa tietoonsa, ketkä näitä mafiamurhia toteuttivat. Kun lista syyllistä oli pöytälaatikossa, sitten vain odotettiin seuraavaa murhaa, -ja sattuihan se. Tuhlaamatta kallista aikaa ja etsivien vaivannnäköä Mori pidätytti sopivat epäillyt. Kun oikeudenkäynti tuli, Morilla oli omat maksetut todistajat. Miksi raahata paikalle tapauksen todella nähneitä, kun he eivät kuitenkaan uskalla puhua?

Jos tuomitut eivät olleetkaan senkertaisia tekijöitä, ketä kiinnosti? Mafiaa nypittiin nyt hampaattomaksi, sillä oli merkitystä saarella ja sitä varten Mori oli lähetetty.

noppa000Mafian soturit päätyivät siis muutama kerrallaan manner-Italian vankiloihin, joista sitten amerikkalaisten tulo heitä vapautti. Mafian pelote ei enää toiminut, ja appelsiinit kulkivat nyt Palermon toreille ja tukkukauppoihin markkinahintaan. Mafiosot joutuivat nielemään kiukkunsa, sillä mikä tahansa yritys jatkaa maalaisten pelottelua olisi vain vienyt jotkut heistä vankilaan, kuin jossain käänteisissä arpajaisissa. Emme tiedä, mutta ehkä Morilla olikin virkapöytänsä laatikossa, paksun nimilista-vihkosen päällä, arpakuutiot?

Morin ja Mussolinin hallitessa sisilialaisten pienviljelijöiden tulotaso oli korkeammalla kuin koskaan sitä ennen, ja pitkään jenkkien tulon jälkeenkään. Liittoutuneiden maihinnousu Sisiliaan onkin varsin mielenkiintoinen vaihe saaren historiassa. Siihen liittyvät sellaiset nimet, ”Don Calo” Calogero Vizzini, Lucky Luciano ja Dwight Eisenhover, -saman hengen lapsia kaikki kolme.

doncalo00000000000Don Calo oli pienen länsisisilialaisen kaupungin mafiapomo, mutta pitä alaisuudessaan rikollisjärjestöä puolella Sisilian alueesta. Hän oli muiden sukupolvensa mafiosojen tavoin mahdollisimman huomaamaton,  vaikka ”kaikki” tiesivät hänen vallastaan. Toisin kuin amerikkalaiset kollegansa, vanhan liiton mafiosot eivät pröystäilleet vallallaan ja tuloillaan. Pikemminkin he osoittivat arvovaltaansa nuhjuisella ulkoasullaan: Sivullinenkin pani merkille, että köyhiltä näyttäville miehille kaikki pokkuroivat, ja näistä huokui uhkaavaa itsevarmuutta.

Vaikka Don Calon sukupolvi oli yhtä mutkaton antamaan murhakäskyjä, kuin seuraajansakin, heidän elinkeinonsa oli yhteiskunnan normaalien taloudellisten toimien lypsäminen, missä he olivat taitavia, ja omasivat sukupolvien aikana rakennetut verkostot. Huumekauppaan ja prostituutiooon ei sisialainen mafia halunnut sekaantua, -ennenkuin Eisenhover toi Lucianon saarelle.

Toisen maailmansodan lopputulos merkitsi vanhan appelsiinikaupan yms. kontrolloimisen paluuta, ja toi mafian takaisin vuokraviljelijöiden ja maatyöläisten lakkojen murtamiseen. Mafialle ”demokratian voitto” merkitsi, paitsi liikevoittoja, myös aivan uusia kasvunäkymiä. Tänään olemme siinä pisteessä, että Euroopan suurpankit ovat riipuvaisia mafian huumekaupasta, ihmiskaupasta, prostituutiosta, asekaupasta yms. niljaisesta bizneksestä tulevan valuuttavirran pesemisestä.

illuminati-180x180Järjestäytynyt rikollisuus on kuitenkin poistettavissa, ja vieläpä suhteellisen helposti:

  • Tukkimalla alkuperältään tuntemattoman rahan pääsy lailliseen liiketoimintaan.
  • Toimimalla niin, että epämääräisistä kytköksistä kiinnijäämisesta koituu poliitikolle seurauksia.
  • Voimme olla yhtä vähän kiinnostuneita rikostapahtumien lillukanvarsista, kuin Cesare Mori, jos rikoshyötyä ei päästetä realisoimaan laillisena tulona. Nykytekniikalla tämä on helposti hoidettavissa.

Rikollisessa liiketoiminnassa, jota mafia oli pelkistetyimmillään, tuotot ovat aina laillista bisnestä korkeammat, -yksin senkin vuoksi, ettei niistä makseta veroja. Siksi on väistämätöntä, että joko rikollinen raha jonkin ajan kuluessa ostaa kaiken, tai sitten lyhyellä aikavälillä kietoutuu laillisen liiketoiminnan kanssa yhdeksi vyyhdeksi, jota on mahdotonta purkaa.

Erityisesti finanssisektori on altis sotkeutumaan mafioihin yms. toimijoihin. Cesare Mori teki työnsä hyvin, mutta vain yhdellä saarella. Samaa ”Augiaan tallien” puhdistamista odottaa nyt koko maailmantalous. di-gold

heracles-augeias750
Kuvassa: Heracleen urotyö, Augeiaan tallien puhdistus l. Herkuleen sonnanluonti.


One thought on “Kuinka Mafia kukistettiin Sisiliassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s