Neanderthalin ihmiset tekivät taidetta

neanderthal.cavepaint800
Mielikuva Euroopassa jääkauden aikana asuneiden homo sapiens neanderthalensis -ihmisten alkeellisuudesta verrattuna nykyihmisiin sai uuden kolhun tutkijoiden tunnistaessa eräitä luolamaalauksia neanderthaleiden tekemiksi. Uudet tiedot päivittävät jopa käsityksemme kielen ja tietoisuuden alkuvaiheista.

Tarkastelemme ensin, keitä nämä taiteilijat olivat, ja mistä he tulivat:

neanderthal.ihmisen.suku.png

Nykyisen käsityksen mukaan homo sapiens neanderthalensis -alalaji irtautui ihmisen suvun päähaarasta noin 400 000 vuotta sitten. Neanderthaleiden haarasta irtautui myöhemmin Denisovan-ihmiseen johtanut haara. Denisovat, kuten neanderthalitkin, ovat kadonneet kokonaan muuten kuin että heidän geenejään on nykyisin elävillä ihmisillä.

Osalla nykyafrikkalaisia havaittu geenistö paljasti ”Kongon ihmisen” olleen olemassa, ja sekoittuneen nykyisiin afrikkalaisiin näiden laajentaessa asuinaluettaan Suurelta Hautavajoamalta länteen.  Nykyisen ihmiskunnan ainoaksi geenilähteeksi pitkään ja virheellisesti luultu muuttoaalto noin 100 000 vuotta sitten ehti poistua Afrikasta ennenkuin ihmiset tapasivat Kongon-ihmiset. Afrikan ulkopuolelle ei siis päätynyt heidän geenejään.

Samoin afrikkalaiset jäivät paitsi neanderthaleiden geenejä, kun varhaiset nykyihmiset tapasivat heidät vasta ehdittyään Afrikan ulkopuolelle: Lähi-Idässä ja Persianlahdella. Nykyihmiset olivat siis jo hydridejä jatkaessaan matkaansa Persianlahden migraatiosolmusta Aasiaan ja Eurooppaan.

  • Eurooppalaiset: Homo.sapiens.sapiens + homo.sapiens.neanderthalensis.
  • Itä-aasialaiset ja oseaanialaiset: H.s.sapiens + h.s.neanderthalensis + Denisovan ihminen.
  • Eräät etelä-aasialaiset: H.s.sapiens + h.s.neanderthalensis + ”Andamaanien ihminen”
  • Afrikkalaiset Saharan eteläpuolella, poisluettuna mm. khoisanit: H.s.sapiens + ”Kongon ihminen”.

euraasia.neanderthal-hybridit.transparent.png

neanderthal740map.transparent.png

Meillä ei ole mitään tarvetta aliarvioida neanderthaleja, -varsinkin kun itse olemme kymmenisen prosenttia heitä. Kolmen espanjalaisen luolan löydöt muuttavat kuvaa esivanhempiemme neanderthal-haarasta, ja vanhentavat esittävää taidetta aina ajankohtaan 65 000 BC (eKr.) asti:

  • La Pasiega Pohjois-Espanjassa,
  • Maltravieso läntisessä osassa maata, ja
  • Ardales etelässä.

Luolamaalausten ajoitukset perustuvat radioaktiivisten uraanin ja thoriumin mittaamiseen: Maalausten ikä on vähintään 64 800 vuotta, -siis nykyihmistä edeltäneeltä ajalta. -Homo sapiens sapiens l. nykyihminen saapui Eurooppaan vasta 20 000 vuotta sitten.

Näiden luolien maalaukset ovat vanhimmat täsmällisesti ajoitetut esimerkit esittävästä taiteesta. Eteläespanjalaisesta Cueva de los Aviones -luolasta ei löytynyt maalauksia, mutta sensijaan simpukan kuoria, joita pigmenttijäämistä päätellen oli käytetty maalauksen apuvälineinä, värien sekoittamiseen. Uranium-thorium -ajoitus de los Avionesista oli huimat 115 000 BP (ennen nykyaikaa). Vastaanvanlaiset löydöt Afrikasta on ajoitettu enintään 92 000 BP.

On mahdollista, että neanderthalit käyttivät värejä myös itsensä maalaamiseen:

neanderthal.sulka.jpg

Neanderthal-serkkumme alkavat vaikuttaa yhä mielenkiintoisemmilta, -ja yhä enemmän meidän kaltaisemmilta. Kuvassa (alla) tutkija tarkastelee irronneista stalagmiiteista koottua kehää Bruniquelin luolan lattialla Ranskassa. Ajoitus on 176 000 BP.

Bruniquel-cave.jpg

neanderthal.luolataide.espanja.transparent.pngTehdä ympyrä luolan lattialle istuskelua ja jutustelua varten, ja värikuvioiden maalaaminen  seinään on teknistä näppäryyttä, mutta tutkijat näkevät nyt löydetyissä ja ajoitetuissa maalauksissa jotain paljon dramaattisempaa:

Maalauksessa (oikealla) on sekä naturalistista näkemystä tavoitteleva eläinhahmo, että abstraktia kuviota.

“Uusien tietojemme mukaan sekä Neanderthaleille että moderneille ihmisille on yhteistä symbolinen ajattelu, eivätkä ne ole kognitiivisesti toisintaan poikkeavia”, sanoi tutkija Joao Zilhao (Catalan Institution for Research and Advanced Studies, Barcelona), joka on osallistunut molempiin tutkimuksiin.

“Tutkimuksemme puhutun kielen ja kehittyneen inhimillisen teitoisuuden alkuperästä täytyy tästä syystä suunnata kauemmas ajassa taaksepäin, aikaan puoli miljoonaa vuotta sitten modernin ihmisen ja neanderthaleiden yhteisiin esivanhempiin.”

Tietoisena ihmisenä olemisen alku näyttää siis varhaistuvan tutkimusten edetessä ja tietojen tarkentuessa. Aikaisemmin neanderthalensisten jäljiltä on löydetty katkelma luolakarhun luusta tehdystä huilusta, jolla on saatu aikaan eri korkuisia ääniä. Ajattelu, abstrakti hahmottaminen, puhe-kommunikaatio ja musiikkikin, -ne ovat ilmaantuneet jo tietoisuuden alkuhetkinä, yhdessä sen kanssa- ja kuten nyt näyttää, jo meitä edeltäneillä ihmislajeilla. di-goldanthr-fl
neander-huilu_2

neander-huilu-blgr

ANCIENT HISTORY: Neanderthal Art Dated to 65,000-years-ago in Spain.

mousterian-tool1

Euroopan alkuhämärä tieteessä ja sience-fictionissa


One thought on “Neanderthalin ihmiset tekivät taidetta

  1. Näillä on mielestäni selviä yhteyksiä Australian Aboriginaalien maalauksiin – ja ’uniaikaan’. Vanha aurinko, Saturnus?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s