Kuka teki pyramidit? Guanchet vai atlantit.

pico800

Azoreilla, eräällä suurimmista saarista Picolla, sijaitsee aivan keskellä Madalenan kaupunkia, lähellä satamaa, erikoinen pyramidipuisto: Jardim dos Maroicos, jonka nähtävyytenä on pyramidimainen kivirakennus. Rakennus on samankaltainen, kuin Guimarissa Teneriffalla, samoin keskellä kaupunkiasutusta, säilytetyt alkuperäisasukkaiden guanchien rakentamat pyramidit: Portaittain kohoava terassi, jonka päällimmäistä tasoa on voitu käyttää johonkin näyttävään toimintaan.

Madalenassa rakennuksen ylimmät tasot ovat sortuneet, mutta Guimarissa pyramidit olivat muodossaan vielä rakennuttajien aikoessa hävittää ne tyystin. Vain yksityisen muinais-asioiden harrastajan kirje Thor Heyerdahlille ja laivanvarustaja Olsenille käynnisti viimehetken pelastustoimet.

Jardim-dos-Maroicos

Guanche-tyyppinen pyramidi on saattanut kehittyä korotetusta rituaali-platformista, joille on lisätty korkeutta ja uusia tasoja. Toinen mahdollisuus on, että formaatti on tullut  Kanarialle ja Azoreille valmiina jostakin. Yhteistä molempien saaristojen vanhimmille kivirakennuksille on vaihteleva muoto. Nelikulmainen t. suunnikkaan muotoinen pohjapiirros on yleisin, mutta muitakin variaatioita esiintyy.

pyramidit.santabarbara.lanzarote800.png

Pyramideja lienee käytetty samaan tapaan, kuin polynesialaiset kivettyjä ja tasoitettuja marae-juhlakenttiään. Voimme siis kuvitella pyramidien laet ja tasanteet täyteen ihmisiä, jotka tekevät jotakin, soittavat, laulavat ja tanssivat. Alla Tahitin kadonnut pyramidi:

Mururoa-Mahaiatea-Pyramide.jpg

Yhdennäköisyys Guimarin rakennuksiin on silmiinpistävää. Kulkua varten sekä Kanarian guanchet että myös Mauritius-saaren kokonaan jäljettömiin kadonneet pyramidien rakentajat ovat muistaneet portaat:

pyramidiit.mauritius.guimar800

Kaikilla tarkastelemillamme saarilla pyramidit rakennettiin samankokoisista kivistä, ilman laastia. Muistetaan. EDIT: Kuvan vasemmanpuoleinen pyramidi Mauritiukselta ei ole alkuperäisessä muodossaan, vaan portaat on lisätty nykyaikana, ja ne on muurattu. Mauritiuksella pyramideja on ollut muuallakin, kuin säilyneessä seitsemän pyramidin ryhmässä.

Picon asukkaat Azoreilla antavat vinkin, mistä suunnasta kadonneita rakennusmestareita voidaan etsiä: He muuttivat Portugalista täysin asumattomille saarille, ja umpeenkasvanutta maastoa raivatessaan alkoivat löytää edeltäjiensä rakennuksia. Heillä oli tieto, että jotain samanlaista oli vielä siihen aikaan jäljellä Pohjois-Afrikassa.

Pyramideja ja terasseja alettiin nimittämään marokkolaisiksi, maroicos. Ja sitten ne unohdettiin tyystin, -jos eivät sattuneet rakentamisen tielle. 140 kivirakennusta säilyi meidän aikaamme Madalenan alueella Picon saarella.

  • Kun arabit ovat suhteellisen myöhäisiä tulokkaita Marokossa ja Algeriassa, maroicos viittaa tuaregeihin l. berbereihin.
  • Viimeisten Kanarian guanchien puhuma kieli oli läheinen tuaregi-kielille.
  • Guanchien jäljiltä on löytynyt kirjoituksia (kallioissa), joiden kirjaimisto on miltei sama kuin tuaregien tifinagh-aakkosto, l. ”naisten salainen kirjoitus”. Tuaregi-miehet kirjoittivat joko arabialaisilla tai länsimaisillä kirjaimistoilla, tai eivät osanneet kirjoittaa lainkaan. Vain naiset tunsivat omaperäisen kirjoitustavan, joka on läheinen Välimeren seudun vanhimmille kirjaimistoille, -ennen foinikialaisia, kreikkalalaisia tai latinalaisia aakkosia.

balos.png

Jos ja kun guanchit olivat liikkuneet merellä, he eivät ole voineet välttää kontaktia koko Pohjoista Afrikkaa Saharan ja Välimeren välillä hallinneisiin tuaregeihin. On luontevaa löytää heiltä tuaregi-kieli, mutta eräät vanhat sanat antavat viitteen, että Kanarialla on puhuttu aiemmin aivan muuta kieltä:

Sanavertailua Guanchen kielen ja Dravida-kielten välillä:
Maanviljelys, perhe, sota, kauppa, liikenne:
Guanche: Merkitys: Dravidankielinen sana ja sen merkitys:
achanó vuosi Ajja-no =aika-jakso
Achoron maa achurun =soinen maa
ag-alam =maa
ahof maito ay-ubi =maito (lapsen rintaruokinnan yhteydessä)
ara vuohi (k)ara , ar =vuohi
armenine laidun, niitty aram-meyni =ruohokenttä
banot keihäs, heittokeihäs ihpa-not =nopea heittokeihäs
guan mies gand =sankari, miespuolinen
gujon laiva, alus kuccham =masto
hachichey herne, papu a-chik-kay =herne
Haña (lammas)lauma na, kana =katras, lauma
irichen (vehnän)jyvä arichi =riisi, jyvä
goro karja-aitaus gor-o =paimenkoira; kora =karja-aitaus
tabone (kivi)veitsi tarpuni =veitsi, miekka
Tagoror valiokunta, senaatti Takkor =kunnianarvoisat henkilöt, senaattorit
Tajaraste tietyn tanssin nimi takcha-arasati =kuninkaallinen tanssi
tano, taro ohra, jyvä (t)aru =jyvä, ruoka
tenique nivelöity nuija tanka, doni(k) =nuija
Vacaguaré! ”Kuolen mieluimmin!” Vaka-k-ari! =”Valitsen kuoleman!”
Uskonnollinen sanasto:
Achaman taivas ox-am-an =”korkein äärettömyys”
Achimayek isoäiti, äiti Acchi-mayi-ek =Suuri Jumalan Äiti
guanamene profeetta kan-amani =tietäjä-isä
Guayota paholainen Kay-ota =”Tulinen Herra”
xaxo muumio, ruumis chacchu =ruumis(vainaja)
Kuninkaalliset nimet ja yhteiskunnallinen järjestys:
achicaxna alempi kansa Acchi-sagina = rahvas, väki
achimencey hallitsijan sukulaiset, ylhäisö acchi-menkay = kuninkaan sukulaiset
Guanar-teme kansakunnan kuningas Gan(d)-ak-tempe
Guañac ”Country”, ”Nation” Gan(d)-ak =sankarien maa
mencey kuningas menkay =kuningas
Sigoñe sotapäällikkö Cek-kon =johtaja
Paikannimet:
Acentejo putoavat vedet A-cem-tiyu =paikka jossa vedet putoavat
Aguare ”paratiisi” (laakso) Akar-e =”Taivaallinen korkeus”
Añaza (tietty ranta) Aniy-acha =kaunis ranta
Anaga kuningaskunta Teneriffalla An-aka =”korkeimman asuinpaikka”
Arautapola (Orotava) Taoron valtion pääkaupunki Arayata-poly =kuninkaallinen kaupunki
Atidamane suuren kuningattaren nimi Atti-tamman =kansan äiti
Benahoare minun maani (M)ena-(kh)aré =minun maani
Bimbache Hierron asukkaat Vin-bach =ylpeiden maa
Chenech paikannimi Teneriffalla Che-nek =puhdas maa
Echeyde (Teide) tulivuoren nimi Ecch-eyd, Chey-ide =valkoinen (loistava) vuori
Guacimara prinsessan nimi Kaci-mara =kultainen kauneus
Taoro Teneriffan johtava valtio Ita-oru =liiton maa
Tenerife valkoinen vuori Tin-eriv =loistava vuori
Dravidankieliset sanat julkaisusta T. Burrow ja M. B. Emeneau: ”A Dravidian Etymological Dictionary”, (Oxford, 1984. Guanche-dravida-vertailu professori Arysio Nunes dos Santos:n mukaan.

ELAM.DRAVIDAtransparent

antonionusessantos.png

Dhani Irwanto esittelee professorin:

Arysio Nunes dos Santos (1937 – 2005 AD) toimi Brasilian Minas Geraisin liittovaltion yliopistossa ydintekniikan professorina ja työskenteli myös geologina ja klimatologina. Kielitieteilijänä hän oli amatööri, joka hallitsi mm. kreikan ja sanskriitin. Ammatillisten kiinnostustensa lisäksi dos Santos on kirjoittanut myös symbolismista, alkemiasta, Pyhästä Graalista, ja tutkinut mytologioita ja uskontoja.

Vaikkakin dos Santosin ajatukset saattoivat lentää korkealla, hänen päätelmänsä dravidakielten läsnäolosta on otettava vakavasti. Kun dravidalainen (elamilainen) kielialue tunnettujen seikkojen perusteella ulottui kivikauden-metallikausien taitteessa Indukselta Tigrisille (-ja kuinka kauas länteen?), dravidat olivat siis läsnä Euroopalle maanviljelyn antaneen ”hedelmällisen puolikuun” äärellä.

Toinen viljely-elinkeinoa levittänyt innovaatio-aalto ja migraatio loikkasi Libanonista Kyprokseen, ja sieltä Välimeren rannoille aina Iberiaa myöten. Tämän impulssin levittäjät puhuivat ”tuntematonta kieltä”. Jo mantereella, ja varsinkin Kyproksessa he osoittautuivat taitaviksi kivirakentajiksi, levittäen länteen #valeholvatun #kuivamuuratun kivirakennuksen ideaa. Etelä-Italiassa nämä rakennukset tunnetaan nykykielen nimityksellä ”trulli”.

Dravida-kielillä on hyvin merkittävä rooli korkeakulttuurien ilmaantumisessa. Kaksoisvirranmaassa Mesopotamiassa puhuttiin ensimmäisiä (muurittomia) kaupunkeja rakennettaessa sumeria (tulvatasangolla) ja elamia (Zagros-vuoren rinteillä). Sumerille ei ole löytynyt läheisiä kielisukulaisia, mutta Kaukasian Maikopin-kulttuurin oletetaan käyttäneen sumerille läheistä kieltä.

Sumerilaisten kaupunkivaltioiden lisäksi nuolenpääkirjoitusta käyttivät heidän naapurinsa elamilaiset. Elam kuului samaan kieliryhmään, kuin Induksen laakson varhaiset kaupunkikulttuurit Intiassa: Dravidakieliin.  Nykyisin dravidakieliä puhutaan eteläisessä Intiassa ja suppealla alueella Pakistanissa.

Indus-kulttuurin kirjaimistoja pystytään nykyisin lukemaan, ja niiden kieli on osoittautunut varhaiseksi dravidaksi.

Indoeurooppalaiset kielet tunkeutuivat Intiaan toisella vuosituhannella eKr. Mesopotamiaan tunkeutui seemiläisiä, joiden kielelle sumeri ei ole sukua. Nykyisessä Iranissa elamin syrjäytti arjalainen kieli.

Seuraava kaavio ei ole uusi teoria, vaan hahmottamisen apuväline. ”Ural-altailaista” kieliryhmää tarjotaan silloin tällöin, mutta se katoaa aina keskustelusta vähin äänin epätodennäköisenä hypoteesina. Uralilaisten t. suomalaisugrilaisten yhdistäminen muihin alla mainittuihin suur-kieliryhmiin ei ole sen perustellumpaa, mutta kaikki nämä ovat agglutinoivia kieliä, so. ilmaisevat asioita sanoja taivuttamalla. Urbaanien ”korkeakulttuurien” ilmaantuessa Välimeren ympäristöön, Mesopotamiaan, tai Induksen laaksoon, aina on ollut läsnä agglutinoiva kieli.

NELIAPILAMALLI-transparent.png

Miten sitten historiallisesti Mesopotamiassa ja Induksen laaksossa puhuttu ja nykyisin pääosin eteläintialainen dravidakieli on voinut jättää sanoja Kanarian alkuperäisasukkaiden sanastoon?

Induskulttuurista tiedetään jo paljon.  He dominoivat kulttuurisesti ja kaupallisesti laajaa aluetta Indukselta Mesopotamiaan. He kävivät kauppaa purjehtimalla Sumeriaan ja myös valtameren saarille.

indus800.png

lothal800.png

Lothalissa, Gujaratin valtiossa Intiassa, tutkitaan huomattavaa induskulttuurin satamaa. Sen työpajoissa valmistettuja helmiä on löydetty mm. Malediivien saarilta. Samoilta saarilta on löytynyt myös neoliittisen kivikauden keramiikkaa, ja kansantarinat kertovat pohjoisesta tulleista ensiasuttajista.

industypy.transparent.pngInduskulttuuri teki pronssin käytöstä yleistä Intiassa, ja on tunnettu korkeatasoisesta metalli-osaamisesta, mutta on syytä olettaa että sen kaupallinen verkosto -myös valtamerillä- rakentui jo kivikaudella vakiintuneeseen liikenteeseen.

Malediivit tulivat jo mainituiksi, ja sielläkin tutkitaan temppelikumpuja, joiden vanhin muoto on voinut olla terassipyramidien kaltainen. Voimmekin seuraavaksi kysyä, kuka toi porrastetun pyramidi-formaatin Mauritiukselle?

Kuten Azorit, eurooppalaiset löysivät Mauritiuksenkin tyhjänä ihmisasukkaista. Hävitettyään kotoperäiset elänlajit sukupuuttoon, he ryhtyivät raivaamaan metsiä viljelyksiksi. Kas, löytyi pyramideja.

Helpotamme etsintöjä: Mont des Créoles:n ja Mont du Lion:in lähistöllä, 20°26′.8.15″ eteläistä ja 57° 39’2.60″ itäistä.

mauritius.pyramidit800.png
mauritius00001.jpg

Mittakaavana henkilö pyramidin huipulla. Onko väärin olettaa, että rakentajat ymmärsivät Induksen korkeakulttuurin dravidakieltä?

7 pyramidia, guanche-formaattiin sopivia, on lähellä toisiaan saaren sisäosissa. Ne eivät ole ”maanviljelijöiden tapa pitää ylimääräiset kivet poissa pellosta”, vaan jotain niillä tarkoitetaan. Niin missä muualla niitä olikaan:

  • Malediivit, Intian valtameri.
  • Mauritius, Intian valtameri.
  • Sisilia, Välimeri.
  • Teneriffa, Lanzarote, etc. Kanarialla, Atlantti.
  • Pico ja joku toinenkin saari, Azorit, Atlantti.
  • Tahiti, Tyynimeri.
  • Samoa, Tyynimeri.

Jotain on puuhailtu näemmä valtamerillä jo kauan ennen laivan keksimistä. Epäiljät voivat mennä Azorien Picolle -sinne pääsee lentsikalla-, ja taksilla pääsee lentoasemalta Madalenaan. Voi vaikka istua penkille ja lyödä päätään pyramidin kiviseinaan. Paikallisesta tavernasta saa sitten puudutusta.

Kuvassa elamilainen pyramidi Mesopotamiasta:

elam.zikkuratu750.png

Että kivikauden vehkeillä ylitetään valtameriä, sen todistivat jo polynesialaiset: Heillä ei ennen eurooppalaisia ollut käytössään metallityökaluja, mutta heidät löydettiin eristyneiltä saariltaan.  

Piirroksessa amerikkalainen #precolumbiaaninen purjealus. Ei niin kaunis, mutta pääsee perille. di-gold

jangada.700-luku

Yhteenveto:

  • Kanarian alkuperäisellä väestöllä guancheilla oli tuaregi-sukuisessa kielessään dravidakieliin viittaavia sanoja, jotka liittyvät uskontoon, yhteiskunnan organisointiin ja merenkulkuun.
  • Dravidakieliset korkeakulttuurit Elam ja Indus-kulttuuri harjoittivat merenkulkua, ja tavoittivat arkeologisten havaintojen mukaan Intianvaltameren saaria (Malediivit).
  • Kanarian säilyneiden pyramidien kanssa samalla tekniikalla ja suunnittelulla rakennettuja kivirakennuksia on useilla valtamerien saarilla, mm. Azoreilla ja Mauritiuksella.
  • Tarkasteltujen pyramidien kehityksen lähtökohta voi olla korotettu seremonia-tasanne, jollaisia käytettiin/käytetään mm. Polynesiassa.
  • Historiallisesti tunnetut urbaanikulttuurit eri puolilla maailmaa tunsivat saman koroke-temppeli -formaatin.

Historiassa ja esihistoriassa ei ole #arvoituksia. Vain keskeneräisiä töitä.

P.S.
Platon käytti Atlantis-tarinaansa silloin ilmeisesti yleisesti tunnettua aigealaista kansantarinaa l. laulua, joka muisteli Santorinin seismistä katastrofia pronssikaudella. Hänen tarkoituksensa oli esitellä yhteiskunnallisia ajatuksiaan tarinan kautta, -ei olettaa kadonnutta kulttuuria.

Päivitys: Kanarian guanchet olivat geneettisesti eurooppalaisia maanviljjelijöitä. Lähin nykyajan ryhmä sardinialaiset.

Eurogenes.sardinian.canary.finnish.PNG

orotava00000000111

Kanarian kadonneet guanchit olivat vaaleita eurooppalaisia.


1 thoughts on “Kuka teki pyramidit? Guanchet vai atlantit.

Jätä kommentti