Tsekkien”vapautus”juhlinta herätti neuvostosotilaissa inhoa toukuussa 1945.

tsekki-punaarmeija1

Vanha filmi paljastaa verilöylyn.


Prahalaisen perheen piilottama 8mm filmi säily yli kommunistivallan vuosien, ja on nyt järkyttänyt tsekkejä: Tsekin historian myytit murtuvat ja mustat aukot täyttyvät kauhukuvilla, jotka on mieluusti assosioitu arkkipahiksiin l. natseihin. Totuus tulee kuitenkin esiin kuin naskali kangaspussista, ja nyt näyttää siltä, että ”natseja” olivatkin tsekit itse?

Tunnettu saksalainen aikakauslehti Der Spiegel kirjoitti näin:

06/02/2010Massacre in Czechoslovakia Newly Discovered Film Shows Post-War Executions

Joukkomurha Tsekkoslovakiassa: Filmi näyttää sodanjälkeiset teloitukset.

By Jan Puhl

borislavka-joukkomurha1
Caption: Erschiessung von Deutschen bei Prag am 10.5.1945.// Neues Filmmaterial aus tschechischem Privatbesitz zeigt die Hinrichtung deutscher Vertreibungsopfer bei Prag im FrŸhjahr 1945. Die NationalitŠt der TŠter ist nicht eindeutig identifizierbar, Russen oder Tschechen. Ort und Zeit sind verifiziert: 10. Mai 1945, auf einer Ausfallstrasse von Prag, der Kladenska Strasse (Angaben von Bild. de). Hier: Reihe der FlŸchtenden, dem Betrachter zugewandt. Keine Exekutionsszene (Aufstellen zum Erschiessen), sondern das Ende einer langen Reihe zusammengetriebener FlŸchtlinge, die sich nach links au§erhalb des Bildes weiter fortsetzt. Weitere Aufnahmen zeigen jedoch auch Erschiessungen an dieser Strasse, von Personen aus dieser Gruppe FlŸchtlinge. http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/21056226950-zabijeni-po-cesku/?streamtype=WM3 Ort: Prag Datum: 10. Mai 1945

On tiedetty jo pitkään, että saksalaiset siviilit joutuivat tsekkien ylilyöntien kohteeksi heti toisen maailmansodan päätyttyä natsien antautumiseen. Mutta vasta äskettäin löydetty video (suom.huom: kaitafilmi) näyttää meille yhden näistä joukkomurhista brutaaline yksityiskohtineen. Tämä on vaikuttanut shokeeraavasti Tsekin tasavallassa. 


Vuosikymmeniä nämä kuvat lojuivat unohdetussa alumiinirasiassa. Noin seitsemän minuuttia 8mm kaitafilmikameralla kuvattua mustavalkofilmiä toukokuun 10. päivältä v.1945, kuvattuna Prahan Borislavkan kaupunginosassa saksalaisten antautumisen hämmentävinä päivinä.

(Suom.huom: Saksalaiset joukot Prahassa eivät antautuneet, vaan tsekkien kapinajohdon kanssa tehdyn aselevon mukaisesti saivat vetäytyä ja evakuoida siviilit ja mm. sotasairaalat. Tsekit rikkoivat välittömästi sopimuksen jälkimmäiset kohdat. Taistelut Prahassa päättyivät 08.05.1945 klo. 12.00 ja sota loppui Euroopassa samana päivänä.)

Mies joka kuvasi po. kaitafilmin oli Jirí Chmelnicek, siviili-insinööri ja amatöörikuvaaja. Hän asui Borislavkassa ja halusi dokumentoida kaupungin vapautuksen brutaalista natsimiehityksestä. Chmelnicek kuvasi tankkien vyörymistä kaduilla, sotilaita ja pakolaisia. Sitten hänen kameransa tavoittaa ryhmän saksalaisia, jotka on ajettu ulos kodeistaan Kadenska-kadulla puna-armeijan sotilaiden ja tsekki-miliisien toimesta.

kladenska-borislavkaborislavka-kladenska2

Chmelnicekin filmi näyttää, kuinka saksalaiset on kerätty Borislavkan elokuvateatterin läheisyyteen. Sitten kamera kääntyy kadun puolelle, missä 40 miestä ja ainakin yksi nainen seiso selkä kameraan päin. Taustalla voi nähdä niityn. Laukaukset kuuluvat ja yksi toisensa jälkeen jokainen henkilö kaatuu eteenpäin yli matalan maavallin. Haavoittuneet makaavat maassa pyytäen armoa. Sitten puna-armeijan (amerikkalaisvalmisteinen.suom.huom.) kuorma-auto rullaa esiin ja sen renkaat ruhjovat sekä kuolleet että elävät yhtälailla. Myöhemmin nähdään muita saksalaisia pakotettuna peittämään joukkohaudan.

Shokki tsekeille

Kaitafilmin tärisevät kuvat näyttävät tapahtumia, joita silminnäkijät ja historiantutkijat ovat kuvailleet yhä uudelleen ja uudelleen: Saksalaisten siviilien systemaattista tappamista. Kuitenkin filmi ylätti tsekit. ”Tähän asti ei ole ollut mitään filmillä tuollaisista teloituksista”, sanoo tsekkiläinen dokumenttielokuvien tekijä David Vondracek, joka näytti historialliset kuvat televisiossa. ”Kun katsoin sen ensimmäistä kertaa, oli kuin olisin nähnyt livelähetystä menneisyydestä.”


Ainoat vastaavat kuvat, jotka tunnettiin tätä ennen, on otettu USA:n ilmavoimien kameralla. Tämä otos näyttää haavoittuneita saksalaisia makaamassa maassa Plzenissä toukokuun alkupuolella v.1945. Näissä kuvissa nähdään joitain kuolleiden ruumiita, mutta ne eivät näytä teloituksia alusta loppuun, kuten nyt löydetty filmi.

Vondracekin dokumentti tsekkien hirmuteoista on nimetty ”Tappamista tsekkiläiseen tapaan”. Se lähetettiin Tsekin valtion TV-kanavalla parhaaseen katseluaikaan pari päivää ennen toukokuun 8., Saksan antautumisen vuosipäivää. Dokumentin esittäminen merkitsee edistysaskelta tsekkien tiellä toisen maailmansodan lopun ei-niin-mukavien asioiden kohtaamiseen. Tsekki on ponnistellut tällä polulla vuosia. (Suom.huom: Tsekin presidentti taitaa olla eri mieltä?)

Myös ’sudeettisaksalaisia’ -Tsekkoslovakiasta sodan jälkeen karkoitettuja etnisiä saksalaisia- edustavat järjestöt panivat asian merkille. Horst Seehofer, Baijerin kuvernööri, joka suunnitelee virallisen vierailun tekemistä Prahaan piakkoin ensimmäisenä po. viran haltijana ms2:n jälkeen, kommentoi äskettäin: ”Aika paljon sudeettisaksalaisia koskevaa on tullut julki.”

borislavka_massacre-bl

Kostotoimien uhrit

Natsi-Saksan häviön jälkeen tsekit ja puna-armeija karkoittivat noin kolme miljoonaa etnistä saksalaista Sudeettimaasta (Tsekin saksankielinen osa.suom.huom.) ja muualta Tsekkoslovakiasta. Tässä prosessissa menehtyi jopa 30 000 siviiliä (Aivan liian varovainen luku.suom.huom.) kostotoimien uhreina. Vain pieni vähemmistö heistä oli osallistunut natsien väkivaltaisiin toimiin. Saksalaiset ja tsekit olivat eläneet rinnakkain vuosisatoja ennen Hitlerin v.1938 suorittamaa Böömin ja Määrin haltuunottoa. Nämä kaksi aluetta muodostavat pääosan nykyisestä Tsekin tasavallasta.

(Suom.huom: Spiegel unohtaa tahallaan tsekkien agression saksalaisia kohtaan v.1918 – 1938.)

Kukaan ei tiedä, kuka erotteli esiin saksalaiset Borislavkassa, tai mistä rikoksesta heitä syytettiin. Luultavasti puna-armeijan sotilaat tappoivat (murhasivat.suom.huom.) useimmat, ehkä myös tsekkiläisen ”vallankumouskaartin” osallistuessa. Ampumisiin osallistui ehkä myös tsekkiläisiä yhteistoimintamiehiä, jotka olivat olleet miehityksen aikana saksalaisten palveluksessa ja halusivat nyt osoittaa saksalaisvastaista brutaalisuuttaan.

(Suom.huom: Tälläistäkin tapahtui muualla, mutta turhaa spekuloida. Miten on juutalaisten partisaanien rooli? Heitäkin oli Tsekkoslovakiassa.)

Helena Dvoracková, amatöörikuvaaja Jirí Chmelnicekin tytär, oli ensimmäinen joka näki kuvat näistä teloituksista. Hän ei muista, kuinka vanha hän oli kun hänen isänsä pystytti valkokankaan ja näytti filmin. ”En voi muistaa kertoiko hän mitään siitä — ja todella, ei siihen ole paljoa sanottavaa”, hän kertoo.

Niityn alla

Hänen isänsä piilotti filmin vuosikymmeniksi. Kommunistinen poliisikin kyseli sitä, kun joku oli vihjaissut että filminpätkä on olemassa. Poliisi kyseli filmistä ja uhkaili Chmelnicekiä. Filmin kuvaaja ei kuitenkaan luovuttanut filmirullaa. Hän halusi maailman saavan tietää, mitä tapahtui avuttomille ihmisille toukokuussa -45 Borislavkassa.

Kymmenen vuotta sitten, kauan isänsä kuoleman jälkeen, Helena Dvoracková tarjosi filmiä tunnetulle Tsekin television historioitsijalle, mutta tämä piti filmin piilossa.”Kansa kivittää minut kuoliaaksi jos näytän tämän”, hänen kerrotaan sanoneen. Filmikela päätyi Tsekin television arkistoon kunnes kameramies, joka tunsi amatöörikuvaajan perheen, kertoi filmistä Vondracekille.


Tänään Borislavka on yksi Prahan kauneimmistä kaupunginosista, ja ruoho peittää niityn jolla teloitukset tapahtuivat. Vondracek haluaisi aloittaa joukkohaudan etsinnät.”Sen täytyy olla jossain niityllä,” hän sanoo.


Ei kovin kaukana tästä paikasta sijaitsee kahden (2) natseja vastaan 6.5.1945 taistellessaan kaatuneen tsekin muistolaatta.

Translated from the German to english by Ella Ornstein. 

Linkki Chmelnicekin videoon.

vaklav_juo

”Siitä on puhuttuva ettei se toistu!”

Niin, onko puhuttu? Onko se toistunut? Natsien juutalaisille tekemistä asioista on tapana käyttää otsikon sanontaa, mutta onko fraasi toiminut edes niiden suhteen: Israel on tänään toistuvasti epäilyksenalaisena ja syytettynä palestiinalaisten ja heitä puolustavien ihmisoikeusaktivistien huonon kohtelun takia.

Eikö Israelissa tunneta toisen maailmansodan kauhuja? Sotarikosten ja kansanmurhien kavalkadia, joka mykistää kyynisemmänkin lukijan?? Ei ilmeisesti, tai vika on sitten samassa näköalattomuudessa ja suhteellisuudentajun puuttumisessa, joka saa suomalaisen älykön kysymään ihan julkisesti, puheen ollessa saksalaisiin kohdistuvasta kansanmurhaterrorista kertovasta kirjasta -sen suomalaisen laitoksen esipuheessa, että ”voidaanko saksalaisia pitää uhreina?”

Meidän käsityksemme mukaan juutalaisten kova kohtalo maailmansodassa johtuu osin siitä, että oli olemassa riittävästi ihmisiä, joiden mielestä juutalaisia ei voida mieltää ”uhreiksi”. Näemmekö tässä jonkin opetuksen, joka ei ole mennyt perille?

Juuri nyt suomalaista koululaitosta ympätään Holokausti-ylitse-muiden-kansanmurhien -formaattiin oudoilla hallinnollisilla dekreeteillä. Olisiko viisaampaa irrottaa tekojen tuomittavuus poliittisesta ja etnisestä kontekstista, vaikkakaan kaikki vainojen uhrit eivät ole Jehovan valittuja?

Joka haluaa tutustua atavistiseen rasismiin, voi suomalaisiltakin keskustelupalstoilta löytää ”anti”fasistista hampaidenkirskuttelua, jossa Prahan saksalaiset asukkaat leimataan itse syyllisiksi kohtaloonsa. Varsin pittoreskia, mutta ei lainkaan huvittavaa kun ajattelee millaisia tekoja nämä toisesta suupielestään Holokaustiset tuomitsevat ”hyvät ihmiset” puolustavat. Toisia uhreja nyyhkitään, toisia vaaditaan hirteen vielä postuumistikin. Aika jännää.

Ikäänkuin Holokaustin juutalais- ja kommunisti-uhrit olisi valjastettu jonkin tulevaisuuden kansanmurhan, etnisen puhdistuksen tai muun väestönvaihdon rattaiden eteen? # 

praha45-frontovik


kommarimurhaajat


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s