Gráinne Mhaol, esimerkki peräänantamattomuudesta.

grainne000000000001

‘She had strongholds on her headlands
And brave galleys on the sea
And no warlike chief or Viking
E’er had bolder heart than she.’

Grace O´Malley (Gráinne Ní Mhaille, tai Gráinne Mhaol ) syntyi 1530 irlantilaisen O´Malleyn klaanin päällikön tyttäreksi Mayon kreivikunnassa. Hänestä tuli klaanin päällikkö isänsä kuoleman jälkeen, ja hänen uransa merenkulkijana kesti yli 40 vuotta. Lisäksi hän oli tärkeä vaikuttaja paikallispolitiikassa, ennenkaikkea vastarinnassa Englannin kasvavaa vaikutusvaltaa vastaan. Gráinne Mhaol tunnetaan myös legendaarisena irlantilaisena merirosvona, joka piti hallussaan Irlannin länsirannikkoa 1500 –luvulla. Hän purjehti laivastoineen saarelta saarelle, ryöstäen englantilaisten aluksia ja keräten suunnattoman omaisuuden ja ansaiten arvonimen merirosvokuningatar. Hän oli myös yksi viimeisistä irlantilaisista johtajista, joka soti englantilaisten valtapyrkimyksiä vastaan.

O´Malleyn klaanilla oli pitkät perinteet merenkulussa. Grace sai lapsesta saakka oppia merenkulkutaitoja lähivesialueilla. Hän oli naimisissa kahteen kertaan vauraiden miesten kanssa, joiden taloudellisen tuen ansiosta hänen hämmästyttävä uransa oli mahdollinen. Gracellä oli useita linnoituksia, mm. Claren saarella ja Clew bayssä, joista käsin Grace komensi kaljuunoitaan kaappaamaan laivoja jotka purjehtivat lahden suun ohitse, keräten maksuja turvatusta ohituksesta ja ryöstämään ne, jotka olivat riittävän tyhmiä kieltäytyäkseen. Gracen laivasto purjehti myös kauemmas, joko rauhanomaisessa kaupankäynnissä tai johtaen hyökkäyksiä englantilaisia vastaan.

blunderbuss0001Jälkimaailmalle on säilynyt runsaasti Gracen rohkeutta ylistäviä runoja ja lauluja. Ne kertovat mm. Gracen pojan Theobaldin syntymästä: kun Grace oli palaamassa pitkältä kauppamatkalta 1567, turkkilainen merirosvolaiva oli hyökännyt Gracen aluksen kimppuun kohta synnytyksen jälkeen. Taistelun tuoksinassa Grace itse näytti esimerkkiä miehilleen ampuen hyökkääjiä väkipyssyllä ja huutaen ”pieskää kastamattomat!

grainne4000040000Turkin sulttaanin lipun alla purjehtivat Pohjois-Afrikan merirosvot ulottivat retkensä Euroopan rannikoille Islantiin asti kylväen tuhoa ja ryöstäen asukkaista orjiksi. Tämän seurauksena Islannissa oli aivan äskettäin vielä lakikokoelmassa säädös, joka velvoitti jokaisen islantilaisen osallistumaan ”turkkilaisten” tappamiseen jos näitä oli rantautunut. Cracen laivasto oli yksi tekijä, joka osallistui silloisen muslimihäriköinnin torjumiseen.

Huolimatta vastustuksestaan Englannin vaikutusvallan kasvua kohtaan, hän tarjosi klaanien välisten riitojen vuoksi 1577 palveluksiaan Englannin kruunulle, tarjoten kahtasataa miestä ja kolmea kaljuunaa kruunun palvelukseen.

Gráinne oli kahdesti naimisissa. Hänen ensimmäinen miehensä oli Dónal O´Flaherty ja toinen Richard Burke. Molemmat perheet olivat hyvin vaikutusvaltaisia Connaughissa. Näihin aikoihin Englannin kuningas Henri VIII pyrki voimallisesti kasvattamaan valtaansa Irlannissa, mutta Gráinne ja hänen klaaninsa estivät englantilaisten pääsyn Galwayn lahdelle. Yhteenotot englantilaisten kanssa lisääntyivät hänen toisen miehensä kuoleman jälkeen. Gráinne oli voimakas ja urhea nainen, mutta englantilaiset vangitsivat hänet 1584 ja Connaugh joutui Englannin vallan alle.

Vuoden 1584 Gracen asema vaikeutui ja hänen tulonsa pienenivät Englannin kiristäessä otettaan ja asettaessa virkaan uuden, tiukan kuvernöörin Connaughtin alueelle. Gracen karja ja laivat takavarikoitiin. Vuoteen 1593 mennessä Gracen asema oli muuttunut niin ahtaaksi, että merirosvokningatar päätti lähettää vetoomuksen kuningatar Elisabeth ensimmäiselle, pyytäen helpotusta köyhyyttä lähentelevään tilanteeseensa ja lupaa hyökätä kuningattaren vihollisia vastaan hänen valtuutuksellaan. Vaikkakin kyseessä oli avunpyyntö, sen tarkoituksena oli tosiasiallisesti kiertää Connaughin kuvernöörin määräykset kuningattaren suostumuksella.

grainnebanner-702x336

Vastauskirjeessään kuningatar Elisabeth lähetti Gracelle 18 kohtaa käsittävän kyselyn, joilla hän kartoitti Gracen perhetaustaa, yhteyksiä ja ja hänen hallintonsa yksityiskohtaisia olosuhteita. Gracen vastauksista käy ilmi paljon tietoa koskien hänen henkilökohtaista elämäänsä, avioliittojaan, hallintotapaa yms. Ennen kaikkea kirjeenvaihto antoi Gracelle tilaisuuden esittää oma näkemyksensä, jossa hän kuvaili englannin paikallishallinnon häneen kohdistamia vääryyksiä ja Connaughin kuvernöörin väärämielisyyttä ja vallanhalua. Hän teki tämä taiten.

Eräässä kirjeessään Grace kertoi kuinka Connaughing kuvernööri oli vanginnut hänet 1586, ja hän rakennutti kaksi uutta kaljuunaa hautajaisiaan varten, koska hänen kokemansa vääryydet olivat saaneet hänet ajattelemaan itsemurhaa, ja vain hänen vävynsä väliintulo esti aikeen. Hänen poikansa Theobaldin jouduttua myös vangituksi, Grace päätti matkustaa Lontooseen ja pyytää tapaamista kuningattaren kanssa. Kohtaaminen tapahtui Greenwichin linnassa, syyskuussa 1593.

Gracen tulo Lontooseen ylös Thamesia merirosvolaivastolla oli suurtapahtuma. Lontoolaiset olivat peloissaan, tietämättä irlantilaisen aikeita ja epällen kuningattaremsa viisautta tämän kutsuessa Gracen pääkaupunkiinsa. Hovimiehet myös boikotoivat vastaanottoa, ollen nyreissään että nainen pääsee kohtaamaan kuningatar Elisabethin vertaisenaan.

Grace teki Elisabethiin syvän vaikutuksen – Elisabet takasi kaikki Gracen pyynnöt sillä ehdolla että hän lopettaisi kaiken sodankäynnin Englantia vastaan. Connaughin kuvernööri joutua vastahakoisesti vapauttamaan Gracen pojan Theobaldin, ja Gracen laivasto saattoi jälleen seilata meriä vapaasti. Grace oli kuitenkin jo tulossa vanhaksi eikä jaksanut enää itse ottaa osaa merenkulkuun. Hän kuoli vuonna 1603. Grace O´Malley oli viimeinen Irlannin paikallishallitsija, joka vastusti englantilaisten valtaa saarella.

grainne00700001111

Kuva on vanha piirros, joka esittää ”villejä irlantilaisia” saapumassa laivallaan johonkin Englannin kruunun tunnustavaan satamaan. Heidän laivansa olivat samantyyppisiä, kuin oli ollut briteillä, pikteilla ja suuresta sotalaivastostaan tunnetuilla Orkneyn orkanialaisilla. Nämä laivat olivat usein valmistettu taidokkaasta puukehikosta, joka oli päällystetty nahalla. Tunnetuin nykyaikaan asti jatkuvasti käytetty tämäntyyppinen alus oli Aran-saaren ja Irlannin länsirannikon currach.

grainne000500000

currah-aran-trans001.gif

Currach-veneet olivat ja ovat joustavan rakenteensa ansiosta kestäviä ja merikelpoisia. Pyhän Brendanin kuuluisa merimatka, joka mahdollisesti ulottui Kanadan rannikolle asti, tapahtui juuri currach-tyyppisellä aluksella. Crainnen aikana currachit olivat yhä käytössä, -ne korvautuivat vasta teollisena aikana ja hitaasti sittenkin. Puurunkoiset veneet ja laivat tunnetaan Britteinsaarilta viimeistään pronssikaudelta, ja merenkulun välineiden kehittymiseen on Atlanttiin rajoittuvassa saarivaltakunnassa ollut yhtä suuret motiivit kuin Itämerelläkin.

Vanhoissa muistiinpanoissa Grainnen sanotaan  rakentaneet ”galleoneja”. Kun muistiinmerkitsijä on useimmiten ollut Englannin hovin kirjuri tms. henkilö, jonka kosketukset merenkulkuun ovat olleet vähäiset, sanan täsmällinen merkitys jää pohdinnan varaan. Galleoni-sanan käyttö tuo meille kuitenkin sen tiedon, että aikalaiset Englannissa käyttivät iiriläisten laivoista samaa terminologiaa kuin omistaan. Kun tiedämme merirosvojen muilla vesillä ja kaikkina aikoina suosineen nopeita ja pienehköjäkin aluksia, on seuraava rekonstruktio realistinen.

grainne0000800008

grainne900099000009

a814805b2286a19940f13823c281c8d2Taiteilija näyttää halunneen kuvata aiemmin mainittua kohtausta turkkilaisen laivan kanssa? Irlantilaisten ja mm. scotlantilaisten keskiajan jälkeen käyttämät alukset lienevät useimmiten olleet kuvissa esiintyvien kaltaisia pieniä yksimastoisia perjelaivoja, jotka ovat saattaneet olla kannellisia ja kannettomia. Vastaavanlaisilla aluksilla mm. Pohjanlahden talonpojat kävivät kauppaa Riian ja jopa Lyypekin kanssa. Tieto on säilynyt kun tapulikaupunkien privilegioita valvova kruunu julkaisi useita kieltoja estääkseen tuon kaupankäynnin.

grainne0006000Grainnen mainitaan rakennuttaneen laivastonsa kotiseudullaan Connaugh:ssa. Laivanrakennustaito oli siis siellä säilynyt, ja voimme päätellä että laivatyypit olivat perinteellisiä, jopa ”viikinkiaikaa” edeltäneitä. Uutena innovaationa niissä, kuten Itämerelläkin, lienee ollut perävantaaseen kiinnittyvä peräsin.

Mayon kreivikunnassa on siis tuohon aikaan laivanrakennustaitoa, merenkulkuperinteitä ja energinen ja rohkea johtaja: Gráinne Ní Mhaille.

TRISKELE0000

Gráinne Ní Mhaillen elämä muodostui irlantilaiseksi legendaksi. Varsin tunnettu kansansävelmä kantaa hänen nimeään. Kappale tunnetaan parhaiten sen kertosäkeen nimellä: Óró, sé do bheatha bhaile.

Sé do bheatha, a bhean ba léanmhar
do bé ár gcreach tú bheith i ngéibhinn
do dhúiche bhreá i seilbh meirleach
’s tú díolta leis na Gallaibh.

Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

Tá Gráinne Mhaol ag teacht thar sáile
óglaigh armtha léi mar gharda,
Gaeil iad féin is ní Francaigh ná Spáinnigh
’s cuirfidh siad ruaig ar Ghallaibh.

Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

A bhuí le Rí na bhFeart go bhfeiceam
muna mbeam beo ina dhiaidh ach seachtain
Gráinne Mhaol agus míle gaiscíoch
ag fógairt fáin ar Ghallaibh.

Óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
óró, sé do bheatha bhaile
anois ar theacht an tsamhraidh.

Tervehdimme sinua, nainen joka olet kärsinyt,
se oli meidän onnettomuutemme että olit kahleissa,
meidän hieno maamme varkaiden käsissä..
Kun sinut oli kavallettu vierasmaalaisille!

Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Gráinne Mhaol tulee meren yli,
aseelliset taistelijat mukanaan.
He ovat gaeleja, eivät ranskalaisia tai espanjalaisia…
ja he ajavat pois ulkomaalaiset!

Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Olkoon se ihmeiden kuningas minkä tulemme näkemään,
vaikka eläisimme vain viikon sen jälkeen,
Gráinne Mhaol ja tuhat taistelijaa..
Lyövät ulkomaalaiset!

Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Oh-ro, tervetuloa kotiin
Nyt kun kesä on tulosssa!

Laulu pyritään usein näkemään kontekstissa 1800-luvun jacobiitti-kapinaan, mutta silloinen musiikkimaku oli jo paljon moderninpi, kuin tuo arkaainen sävelmä. Voimmekin pitää teemaa kaikuna muinaisten iirien ja brittien vapaustaisteluista kaikkia maahantunkeutujia vastaan, alkaen roomalaisista ja anglosakseista päättyen tämänkertaisiin Britteinsaarille tunkeutuneisiin tuholaisiin.

TRISKELE0000

Mainokset

One thought on “Gráinne Mhaol, esimerkki peräänantamattomuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s